Pozvánka ÚAMK Start 50. ročníku Rallye Český Kruml je 19. května

Vrcholným společenským i sportovním zážitkem letošního motoristického roku je rozhodně nadcházející 50. ročník Rallye Český Krumlov,

který se koná ve dnech 19. až 20. května, a na jehož pořádání se významně podílí ÚAMK a pořadatelem je ÚAMK Automotoklub Rallye Český Krumlov. Vše zahájí ve čtvrtek 18. května v 19 hodin oslava půl století tohoto mezinárodního podniku v Českých Budějovicích na výstavišti v pavilonu Z.

Motoristický program odstartuje v pátek po přejímce a exhibičních jízdách na výstavišti v Českých Budějovicích. Slavnostní start rallye je v 15,30 hodin na náměstí Svornosti v Českém Krumlově. Tomuto slavnostnímu okamžiku budou přítomni kromě slavných automobilových jezdců i zástupci vedení ÚAMK a FIA. Poté v 16,35 hodin vyjede na trať první vozidlo, aby se necelou půl hodinu nato uskutečnila první erzeta, a to na trase Spolí-Rožmitál na Šumavě. Druhá se pak zhruba hodinu poté pojede mezi Bělou a Malonty.

Pro diváky bude jistě přitažlivý rovněž jubilejní, a to v pořadí již XV. ročník Rallye Legendy Show, a to na výstavišti v jihočeské metropoli. Čas zahájení je stanoven na 17,20 hodin.

V pátek pak celkem čeká jezdce 7. erzet, s tím že poslední bude za tmy (22,14 hodin) mezi Blanskem a Svatým Janem nad Malší. Ještě jedno noční závodění diváci uvidí, tentokrát v krajském městě na výstavišti, kde se opět představí legendy. Cíl 1. etapy rallye se očekává na výstavišti po 23 hodině.

Celkem je do závodu přihlášeno a na start se postaví 118 posádek. Na prvních pěti místech jsou to známí závodníci a jejich spolujezdci, jako: V. Pech/P. Uhel, J. Kopecký/J. Hloušek, A. Březík/O. Krajča, D. Stříteský/J. Hovorka a V. Cvrček/T. Prokorát. A to na vozech jako: Ford Focus WRC, Škoda Fabia RS Rally2 a Fabia R5. Na startu uvidí diváci i Hyundai i20 R5, Mitsubishi Lancer Evo VI, Renault Clio Rally4 nebo Peugeot 208 Rally4 či Opel Corsa Rally4. Kromě jezdců z Čech nebudou chybět na startu ani posádky z Německa, Rakouska, Bulharska, Finska, Estonska a dalších zemí.

Pokud jde o XV. Rallye Legendy Show, do závodu je přihlášeno 32 posádek z celkem 5 zemí. Diváci budou moci fandit i známým osobnostem jako je například Vratislav Kulhánek a v závodních týmech je také více než pětice žen. A jaké sportovní vozy budou moci diváci obdivovat? Například Ford Escort MK II, Audi Sport Quattro S1, Opel Ascona, Porsche 911 SC, Mercedes-Benz 500 SLC, Lancia Deltha HF Integrale, ale i Škodu 1000 MB nebo 130 RS a další. Už tento výčet jasně napovídá, že se bude nač dívat, a tak ÚAMK a pořadatel zvou diváky, aby si za respektování všech pravidel užili krásných dvou dnů závodu.

Ten druhý den rallye, tedy v sobotu 20. května bude startovat v 7,30 hodin na výstavišti v Českých Budějovicích, aby do cíle v Jelení zahradě v Českém Krumlově absolvovali celkem 7 erzet. První čeká jezdce zhruba dvě hodiny po startu v úseku Nahořany-Kyselov. Od 10 hodin pak pojedou z výstaviště v jihočeském městě legendy.

Pro diváky budou zřejmě nepřitažlivější dvě události sobotního dne. Od 11,21 hodin představení soutěžních posádek na náměstí v Kaplici. Druhou je pak rychlostní zkouška, která zahrnuje průjezd městem České Budějovice i výstavištěm a odehraje se od 12,14 hodin. Podruhé na stejnou trasu vyrazí závodníci ještě ve 14,36 hodin. Poslední erzeta se pojede v úseku Předlesí-Soběnov, a pak už od 17,11 hodin očekávají pořadatelé příjezd vozů do cíle v Českém Krumlově v Jelení zahradě. Zde se také od 19,30 hodin uskuteční slavnostní vyhlášení vítězů.

Jak uvedl prezident ÚAMK JUDr. Oldřich Vaníček, kterého bude doprovázet na 50. ročníku Rallye Český Krumlov prezident Mezinárodní automobilové federace FIA Region I pan Jorge F. Delgado: „Věříme, že výroční ročník rallye Český Krumlov bude mimořádnou společenskou a sportovní akcí, kterou si užijí soutěžící, stejně jako diváci i hosté. Zároveň bude vysoko zvednutou laťkou pro nás i pořadatele, abychom i v dalších letech nabídli tak lákavou akci.“