Veterány v Táboře

Veterány v Táboře

Úvodní podnik seriálu setinových rallye ÚAMK Classic Challenge

Automobiloví veteráni a youngtimery získávají i v Čechách stále větší oblibu mezi fandy motorismu. A tak se není čemu divit, že akce, jako byl III. Spring Classic 2022 zorganizovaný ÚAMK na 23. dubna přilákal takovou pozornost diváků. Úvodní podnik seriálu setinových rallye ÚAMK Classic Challenge startoval na historickém náměstí Tábora. Akce se konala pod záštitou starosty města Ing. Štěpána Pavlíka.

Na start se postavily vozy nejrůznějších značek, jako například BMW, Mercedes-Benz, Jaguar nebo Fiat, Bentley, MG, Austin Healey, Ferrari, Alfa Romeo, Chevrolet, Ford, Wolseley, Datsun nebo Triumph, či Porsche. Posledně jmenovaný vůz, konkrétně Porsche 911 Carrera 3,2 řídil Vojtěch Štajf, jeden ze závodních jezdců, kteří si rádi „odskočí“ ze závodních tratí na akce jako je seriál setinových rallye ÚAMK Classic Challenge.

Centrem jarní setinové rallye se stal Tábor, kam začaly automobilové skvosty najíždět už v průběhu pátečního večera. Hlavní program začal v sobotních dopoledních hodinách. Žižkovo náměstí zaplnilo 160 klenotů na čtyřech kolech. Kromě vozů setninové rallye byl střed husitského města hlavním dějištěm i jubilejního desátého ročníku další tradiční veteránské akce O 106 Jihočeským krajem.

Pokud jde o 110 posádek setninové rallye, musely prokázat, nejen že umějí jezdit rychle, ale také dodržovat dopravní předpisy a předepsané časy příjezdu na kontrolní stanoviště tratě. Ta vedla Jihočeským a Středočeským krajem a celkem měřila 236 kilometrů. Trasa obou veteránských akcí zavedla historické vozy z Tábora na Stádlecký most, do Bechyně, Týna nad Vltavou a Písku. Po obědě ve Kbelnici poblíž Strakonic se veteránisté přes Blatnou, Orlík, Petrovice u Sedlčan, kde na účastníky čekala jedna ze zastávek, se přes Sedlec-Prčice, Jistebnici a Chotoviny vrátili zpět na hlavní táborské náměstí.    

ÚAMK drží palce pořadatelům, stejně jako jezdcům a divákům, aby příští ročník byl stejně úspěšný jako ten letošní.