Potápění a rybolov

ÚAMK radí

Jadran láká k potápění a rybolovu

 

Pobyt u moře nemusí být jen „grilováním“ na písečné nebo oblázkové pláži. Mimořádně přitažlivými aktivitami u moře jsou: potápění a rybolov. V obou případech ale platí psaná i nepsaná pravidla, která je nezbytné dodržovat, jinak riskujete zdraví nebo alespoň pokutu. Jak je to tedy?

Potápění

Pokud jde o potápění s dýchacím přístrojem, nebo-li „lahví“, je pro české fandy tohoto sportu výhodné dávat přednost českým potápěčským základnám, které si najdete podle místa svého pobytu u Jadranu. Českých center potápění je dlouhá řada. První co na nich oceníte, je stav například žaketu, automatiky, nebo základních prvků výbavy označovaných písmeny A, B a C. Další je, že se s českými techniky lépe domluvíte, stejně jako můžete ve většině případů platit jak českými korunami, chorvatskými kunami, tak i eurem.

Aktuální informace o potápění lze získat od Chorvatského potápěčského svazu: Hrvatski ronilački savez, Dalmatinska 12, 10000 Zagreb, Hrvatska, www.diving-hrs.hr.

Nicméně ani vaše, skromnější nebo naopak velké zkušenosti s potápěním, vás nebo někoho z členů ponoru nemusí uchránit před úrazem, zdravotními problémy a podobně. Pak je třeba znát, na koho se obrátit, kromě doprovodu z potápěčské základny.

Rozhodně není na místě Jaderské moře podceňovat a plést si ho s rybníkem, i když tak leckdy vypadá. Ročně chorvatská záchranná mořská služba vyráží asi na 450 akcí a kolem 40 lidí utone. A zdaleka mezi nimi nejsou jen členové posádek lodí, ale i turisté, kteří přecení svoje síly při plavání nebo podcení odliv či příliv na obyčejném nafukovacím lehátku.

Koordinační činnost při pátrání a záchraně na moři provádí Národní ústředna pro koordinaci pátrání a záchrany na moři (Nacionalna središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru – MRCC) se sídlem v Rijece spolu s osmi centry v dalších přístavních městech (Pula, Rijeka, Senj, Zadar, Šibenik, Split, Ploče a Dubrovník). 

 

     Důležité kontakty pro případ nehody nejen při potápění:

  • Pátrací a záchranná služba na moři (Služba za spašavanje i traganje na moru), tel. 9155, VHF kanály 16, 10, 74
  • Barokomora Pula, tel./fax ++385(0)52 217 877, 24 572, GSM 098/255 945, 098/219 225
  • Barokomora Split - IPM HRM, tel. ++385(0)21 354 511
  • Barokomora Split, tel./fax ++385(0)21 361 355, 343 980, GSM 091/546 13 13

 

Důležité je rovněž vědět, že možné jsou i vysoké pokuty:

Za nedodržování všech předpisů se platí vysoké pokuty. Fyzickým osobám může být udělena ve výši od 1000 do 5000 kun a bloková pokuta na místě ve výši 500 kun.

 

 

 

Rybolov

Byť to z mola na promenádě při pohledu na malé „mřenky“ tak nevypadá, Jadran je stále ještě dost bohatý, žije tam přes 400 druhů ryb a dalších živočichů. Takže sportovní a rekreační rybolov je jednou z velmi oblíbených aktivit turistů na dovolené u moře. Ať se jedná o rybolov z člunu nebo ze břehu nebo o podmořský rybolov, může se vždy provozovat jen s povolením. V nedávné minulosti se při lovu ze břehu povolení nevyžadovalo, podle stávajících předpisů i při tomto způsobu rybolovu je povolení nezbytné. A turistovi kontrolovaného policií nic nepomůže ani to, že má v ruce jen udici „pytlačenku“ nebo že místní kluky nikdo nekontroluje i když loví „na klacek“. 

Podle Zákona o mořském rybolovu (Zakon o morskom ribarstvu) může zahraniční turista na Jadranu provozovat rekreační a sportovní rybolov na moři. K oběma aktivitám je třeba povolení Ministerstva zemědělství HR (Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja).

Povolení k rekreačnímu rybolovu (Dozvola za rekreacijski ribolov) se prodává prostřednictvím sítě místních poboček. Seznam prodejních míst je k dispozici na stránkách ministerstva: poljoprivreda.gov.hr (v části Ribarstvo - Kontakti - ispostave).

Povolení lze koupit i elektronicky na stránkách: ribarstvo.mps.hr.

Cizí státní občan si může koupit pouze denní nebo vícedenní povolení k rekreačnímu rybolovu na moři:

  • na 1 den - stojí 60 kun
  • na 3 dny - stojí 150 kun
  • na 7 dní - stojí 300 kun.

Denně je povoleno ulovit maximálně 5 kg ryb a jiných mořských živočichů.

Povolení k sportovnímu rybolovu (Dozvola za športski ribolov) prodává Chorvatský svaz sportovního rybolovu na moři (Hrvatski savez za športski ribolov na moru) prostřednictvím zmocněných rybářských spolků. Seznam prodejních míst je k dispozici na stránkách svazu: www.hssrm.hr.

Povolení ke sportovnímu rybolovu na moři mohou získat pouze členové Chorvatského svazu pro sportovní rybolov na moři nebo národního svazu pro sportovní rybolov jiné země. Při koupi se předkládá členský průkaz.

Do sportovního rybolovu patří především podmořský rybolov, tzn. rybolov harpunou, při němž není povoleno používat přístroje umožňující dýchání pod vodou (dýchací přístroj) a lovec se musí pohybovat pouze za použití vlastní síly.

Cizí státní občan si může koupit pouze denní nebo vícedenní povolení k sportovnímu rybolovu na moři:

  • na 1 den - stojí 60 kun
  • na 3 dny - stojí 150 kun
  • na 7 dní - stojí 300 kun
  • na 30 dní - stojí 700 kun.

A na závěr můžeme jen popřát – užijte si potápění i rybolovu, ale legálně.