Rok 2024 zdraží dálniční známky a uvede jednodenní

Rok 2024 zdraží dálniční známky a uvede jednodenní

Víte, jak se to říká: Chcete nejdříve dobrou nebo naopak špatnou zprávu? Pokud začneme v souvislosti s dálničními známkami s negativní informací, pak ta zní

– bude se zdražovat. Kde? Prakticky ve všech zemích střední Evropy, kterých se to týká. Tedy předně České republiky, která zažívá naprosto nejvyšší zdražení celoroční dálniční viněty za celou existenci, stejně jako v porovnání s dalšími státy: Rakouskem, Slovenskem nebo Maďarskem, Slovinskem či Švýcarskem.

Ono zvýšení ceny sice přichází v Čechách po zhruba 10 letech, nicméně i tak představuje asi trojnásobek meziročního růstu ceny v sousedním Rakousku. Roční známka 2024 pro vozidla do 3,5 tuny české motoristy tedy vyjde na 2300 Kč. Tu si kupuje drtivá většina domácích motoristů. Naopak měsíční a 10denní si spíše pořizují cizí motoristé. A právě tyto viněty se proti dosavadním cenám (440 Kč respektive 310 Kč) od roku 2024 zlevní na 430 Kč a 270 Kč. Jednodenní známka, kterou stanoví zavést nařízení EU, pak v Česku vyjde na 200 Kč, což je pod stanoveným EU limitem 9 % z ceny celoroční známky. Opět výhoda hlavně pro cizince, nikoliv pro domácí motoristy.

Pokud budeme hovořit dále o oné špatné zprávě, pak zvýšení cen musíme očekávat ve všech okolních státech, které nemají mýtný systém, ale používají dálniční známky. Ty jsou elektronické, kromě Rakouska, nabízejícího jak „papírové“, tak i elektronické. Výhradně celoroční viněty používá Švýcarsko, které už také zavedlo rovněž obě varianty: klasickou nalepovací anebo elektronickou.

Rakousko stanoví od prosince 2023 nové ceny pro všechny typy známek pro osobní vozy pro rok 2024. Roční bude za 96,40, dvouměsíční za 28,90 a 10 denní za 11,50 euro. Nejde tedy o žádný drastický skok, ale běžné meziroční navýšení, jak jsme na to u našich sousedů zvyklí. Předností je, že již nyní, při zimních cestách za nákupy nebo lyžováním, si čeští motoristé mohou koupit jednodenní známku za 8,60 euro.

Právě jednodenní známka, kterou postupně zavádějí okolní státy nepoužívající mýtný systém, je tou dobrou zprávou pro motoristy. Nicméně jde o postupné uvádění této varianty do života a navíc je třeba mít na paměti, že nejde o 24hodinovou, ale denní známku.    

Maďarsko nabízí celkem 5 verzí dálničních známek (včetně těch pro motocykly), nicméně celostátní 10denní vyjde v roce 2024 v přepočtu podle současného kurzu na 410 Kč, měsíční na 663 Kč a roční na 3665 Kč. O jednodenní známce zatím zástupci firmy NTPS Plc. provozující elektronické platby známek, nic neuvádějí.

Slovinsko v loňském roce zvýšilo ceny na základě doporučení společnosti Dars, spravující provoz dálnic, 15. června 2023. Tedy před letní sezónou. Jestliže dojde opět k navýšení (vloni to bylo o 6,8 %), pak ho lze očekávat až těsně před létem. Dosud informace o zavedení jednodenní slovinské známky nejsou k dispozici. Prozatím tedy lze počítat s následujícími cenami: 7denní viněta je za 16 euro, měsíční 32 euro a roční 117,50 euro.

Slovensko, vzhledem ke změně vlády, v daný okamžik nenabídne jednoznačnou odpověď na to, zda se ještě zvýší ceny dálničních známek pro osobní vozy. Naposledy se ceny měnily v SR koncem loňského roku. Pokud by zůstala cena 365 denní známky na úrovni 60 euro, vzhledem k závaznému celoevropskému pravidlu, by měsíční viněta (19 % ceny celoroční) měla klesnout ze 17 euro na 14 euro a 10 denní (12 % ceny celoroční) ze 12 euro na 7,2 euro. Denní (9 % ceny celoroční) by pak vycházela nikoliv na současných 12 euro, ale na 7,2 euro. V danou chvíli můžeme jen spekulovat, zda slovenská strana přece jen nepřistoupí ke zdražení pro rok 2024. Při navýšení ceny celoroční známky na 80 euro by pak následně měsíční, 10denní a denní viněty stály: 15, 9,6 a 7,2 euro. Což by bylo mnohem blíže českým cenám. A pokud jde o zavedení jednodenní známky, zatím zaznívá v SR jako předpokládaný termín uvedení březen roku 2024.        

Dálniční známky tradičně lze zakoupit v centrále ÚAMK v Praze v ulici Na strži. Jejich ceny jsou dány kromě jiného aktuálním kurzem eura nebo maďarského forintu či švýcarského franku ke koruně, stejně jako nabízenými službami. K těm patří například fakt, že i pro soukromé osoby může ÚAMK nabídnout rakouskou dálniční známku bez oné „čekací“ doby, tedy dříve než v 18. den jízdy, jak to stanoví rakouská pravidla. Největší zájem mají čeští motoristé o 10denní nebo v případě Slovinska 7denní zahraniční dálniční známky.